energie-besparen-in-een-slim-gebouw

Hoe kun je energie besparen in een slim gebouw?

In dit blog laten we je in een aantal voorbeelden zien hoe je met slimme technologie in een smart building op energie en op kosten kunt besparen.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Door slimme technologie te gebruiken kunnen we deze impact verminderen. In slimme gebouwen smelten architectuur en technologie samen; het ontwerp van een smart building is volledig afgestemd op de technologie, en de technologie is er zo op ingericht dat het gebouw energiezuinig is én zo comfortabel mogelijk voor de gebruikers. Systemen en apparaten werken in een smart building op een slimme en efficiënte manier samen, zodat het energieverbruik en het binnenklimaat in het gebouw geoptimaliseerd kunnen worden. Smart building technologie wordt zowel toegepast in nieuwe gebouwen als in bestaande bouw, en neemt sinds de afgelopen jaren enorm toe in populariteit. Er is geen twijfel over mogelijk dat smart building technologie een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van energieverbruik en het verlagen van de CO2-uitstoot. In dit artikel laten we je de verschillende systemen zien die vaak voorkomen in smart buildings, en hoe ze energiebesparing en kostenbesparing bevorderen.

Meer weten? Vraag een gratis brochure aan.
slimme-meters-sensor

Gebruik van sensors in een smart building

Sensors of slimme meters worden gebruikt om data te verzamelen in het gebouw. Deze data kan vervolgens geanalyseerd worden om inzicht te krijgen in het energieverbruik. Zo kunnen sensors bijvoorbeeld informatie registreren over de bezetting van het gebouw op verschillende tijdstippen, de verlichting of het binnenklimaat in de afzonderlijke ruimtes van het gebouw. Met die inzichten kan een gebouw energiezuiniger worden ingericht; door bijvoorbeeld lampen en andere apparaten automatisch uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn, en door ervoor te zorgen dat de verwarmings- en koelingssystemen zo efficiënt mogelijk werken.

gebruik-dashboard

Gebouwbeheersystemen

Gebouwbeheersystemen spelen een onmisbare rol in slimme gebouwen. De data die door sensors wordt verzameld, wordt door het gebouwbeheersysteem geanalyseerd en omgezet in automatisering. Een voorbeeld; wanneer sensors in één van de ruimtes een onnodig hoge temperatuur registreren, zal de thermostaat automatisch de temperatuur aanpassen om energie te besparen.

Gebouwbeheersystemen zorgen ervoor dat de verschillende systemen in het gebouw met elkaar kunnen communiceren en dat ze op een efficiënte manier samenwerken. Zo kunnen alle systemen in het gebouw vanuit één centrale plek aangestuurd worden; van klimaatsystemen tot verlichting, toegangsbeheer, ventilatie, beveiliging en zonwering.

Lees meer over kostenbesparingen in het toegangsbeheer
artificial-intelligence-smart-buildings

Artificial Intelligence

Door middel van Artificial Intelligence (AI) kunnen de systemen in een gebouw leren en zich aanpassen op basis van de data die ze verzamelen. Zo wordt een gebouw steeds slimmer naarmate er meer data wordt verzameld. Met AI kan een gebouw reageren op veranderingen in het binnenklimaat, het energieverbruik en de bezetting.

Om echt effectief te zijn, moet slimme technologie onderdeel zijn van een volledige duurzaamheidsstrategie, waarin ook energiebesparing, duurzame energie, waterbesparing en afvalvermindering als doelen worden opgenomen. Wanneer deze elementen allemaal samenwerken, kunnen ze een krachtige verandering teweeg brengen, waardoor gebouwen in de toekomst minder milieuvervuiling kunnen veroorzaken.

Openr-applicatie

Slimme oplossingen voor toegang

Sleutelbeheer is niet meer van deze tijd; er kan namelijk veel energie bespaard worden wanneer gebouwbeheerders locatie-onafhankelijk kunnen werken. Slimme gebouwen vragen dan ook om een slimme oplossing voor toegang. Een draadloos en sleutelvrij intercomsysteem draagt op verschillende manieren indirect bij aan het besparen van energie. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen bekabeling meer aangelegd te worden in het volledige gebouw; dat scheelt veel in het ontwikkel- en bouwproces. Omdat fysieke sleutels niet meer nodig zijn, hoeven deze ook niet meer gemaakt te worden; bovendien kan de gebouwbeheerder op afstand mutaties uitvoeren of het dashboard aanpassen danwel uitlezen. Dit maakt het beheren van een gebouw niet alleen makkelijker, maar ook efficiënter.

Lees meer over kostenbesparingen in het toegangsbeheer

Alle details op een rijtje?

Kom alles te weten over de draadloze intercom, deuropener, app en het dashboard in onze brochure.

Openr-overzicht-producten-intercom-systeem
Salesmanager-Frank-Greter-Van-Openr

Meer weten?

Wil je meer weten over de draadloze intercom van Openr en welke andere belangrijke voordelen de oplossing van Openr jou biedt? Vraag dan hier een GRATIS demo aan om alles te weten te komen over onze flexibele intercom voor appartementen.

Vraag nu een demo aan