Het Hooge Huys

Alkmaar

Openr_HoogeHuys_deur_3.jpg
Openr_HoogeHuys_voorkant_1_2.jpg
Openr_HoogeHuys_deur_5.jpg
Openr_HoogeHuys_voorkant_3_2.jpg
 
 
 

Vereniging Hendrick de Keyser

Langestraat 116a, Alkmaar, Nederland

 

In de middeleeuwen stond op de plek van het Hooge Huys stond al een groot pand, volgens archeologen vermoedelijk een grafelijk hof met een houten huis. Dit is helaas verloren gegaan, maar het huidige pand heet nog altijd het Hooge Huys. Het huidige monumentale hoekpand werd gebouwd rond 1930 in opdracht van de Noord-Hollandsche Levensverzekerings Maatschappij. 

Het huidige ontwerp is van de traditionalistische architect A.J. Kropholler. Hij werd werd geïnspireerd door zowel middeleeuwse voorbeelden als de vormentaal van Berlage.

De Vereniging Hendrick de Keyser is een Nederlandse vereniging tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. Ze is genoemd naar de Amsterdamse bouwmeester Hendrick de Keyser en is op 3 januari 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoper Jacobus Boelen. Zij maakten zich zorgen over het feit dat in hun stad zoveel historische woonhuizen werden gesloopt. De directe aanleiding was de aanstaande sloop van een pand nabij de Westermarkt.