We leven in een wereld waarbij het steeds meer draait om duurzaamheid, besparen en bezuinigen. Het hergebruiken van materialen kan steeds efficiënter, echter neemt het verbruik nog steeds meer toe en dijt de afvalberg wereldwijd uit! Hoe help je duurzaamheid in de hand?

Design for Disassembly
Een manier om dit te doen is door Design for Disassembly (DfD). Dit is een ontwerpmethode die z'n toepassing kent in verschillende producten en diensten. Zo ook in o.a. het beltableau van Openr. Het belangrijkste aspect van DfD is dat er rekening wordt gehouden met de gehele levenscyclus van een product, waarbij het eigenlijk draait om gebruik in plaats van verbruik.

Tijd is geld
Recht toe recht aan is DfD bedacht om ervoor te zorgen dat je het aantal materiaalgroepen en uiteenlopende bevestiging- materialen en technieken terugbrengt naar een zo klein mogelijk aantal. Hierdoor bespaar je tijdens (de)assemblage tijd, en tijd is geld. Zo zorg je ervoor dat onderdelen gemakkelijk met dezelfde schroeven worden bevestigd en creëer je onderdelen die slechts op één manier verbonden kunnen worden.  

Hergebruik i.p.v. verbruik
Een toffe bijkomstigheid van deze methodiek kent z'n oorsprong echter in het hergebruik. Door de variatie terug te brengen kun je namelijk gemakkelijker en beter recyclen. Daarbij worden verschillende materiaalgroepen (denk aan: kunststof en staal) nooit blijvend met elkaar verbonden. Hierdoor kan bij afdanking het kunststof eenvoudig worden ingezet voor nieuwe doeleinden.

Bewustwording
Vaak zijn gebruikers zich er niet van bewust dat het product wat ze in huis hebben gehaald, is gemaakt om te hergebruiken. Duurzame producten zijn tegenwoordig niet meer een uitzondering, maar worden steeds vaker een deel van ons alledaags gebruik. 

In plaats van het product af te danken, vul je alleen hetgeen aan dat aan vervanging toe is.
Zo heb je altijd een gloednieuw innovatief product.

Modulair
Design For Disassembly kan bijna overal ingezet worden. Als je vroeg in het ontwerpproces op de DfD principes inhaakt, kun je aan de hand daarvan je product verder ontwikkelen. Door een systeem modulair op te bouwen, kun je bijvoorbeeld één of twee onderdelen vervangen. Een modulair systeem geeft tevens een differentiatie waarmee je kunt inhaken op de vragen uit de markt. Zo kan een onderdeel optioneel als up-sell meeverkocht worden. In plaats van het product af te schrijven en een compleet nieuw product neer te zetten, vul je alleen hetgeen aan dat aan vervanging of uitbreiding toe is. 

Duurzame intercom
Beltableau's zijn al jaren hetzelfde, dat kan slimmer dachten we bij Openr. De behuizing werd ontworpen en in Nederland geproduceerd op basis van DfD principes. Zo hebben we een systeem dat modulair is opgebouwd en is gericht op optimaal onderhoud. Wij zorgen voor updates en de componenten krijgen een tweede leven. Bovendien hoef je met Openr geen kilometers koperen bekabeling te trekken waardoor je gebouw een duurzaam alternatief voor intercom en toegangscontrole kunt geven. 

Makkelijk uit elkaar te halen
Resultaat is de huidige gebruiksvriendelijke en gastvrije intercom die niet alleen eenvoudig en snel te installeren is maar waarvan je zeker weet dat er alles aan is gedaan om elk onderdeel zo goed mogelijk te (her)gebruiken. Zo blijft de innovatie groeien, ook in de toekomst.