Uit het Steelcase Global Report blijkt dat de betrokkenheid van werknemers een positieve correlatie heeft met de tevredenheid over de werkplek. Slechts 7 procent van de werknemers in Nederland zijn zeer betrokken én zeer tevreden. Dat kan beter. Betrokken werknemers zijn namelijk een essentieel bestanddeel voor het succes van een organisatie. Deze werknemers zijn vaak gezonder en productiever, een waardevol bezit voor elke organisatie. Maar hoe creëer je een betere werkplek? Lees hieronder enkele adviezen die vanzelfsprekend zijn, maar vaak vergeten worden. 

1. Waak voor de ideale temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor

Een betere werkplek creëren: de temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor spelen daarin een niet te onderschatten rol. Het is allereerst belangrijk dat de temperatuur stabiel is. Er is geen eenduidig antwoord op wat de beste temperatuur is. Tussen de 22 en 24 graden lijkt het beste te werken. Maar kijk vooral naar de verdeling tussen mannen en vrouwen, want het blijkt dat vrouwen vooral productiever zijn bij een temperatuur rond de 25 graden. Vraag je medewerkers of zij tevreden zijn over de temperatuur. 

De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60 procent liggen. Dat kan worden gemeten met een zogenaamde hygrometer. Luchtvochtigheid kan toenemen door te ventileren en verdampingsbakjes op te hangen. Planten in de kantoorruimte kunnen helpen om de vochtigheid in balans te houden. 

2. Maak een weerspiegeling van de identiteit van de organisatie op kantoor

Een inspirerende werkomgeving heeft een gunstige invloed op de productiviteit en creativiteit. Maar wanneer is een werkomgeving inspirerend? Zorg ervoor dat het kantoor een verlengstuk is van de organisatiecultuur waarin de kernboodschap duidelijk zichtbaar is. Laat de juiste kleur(en) van de huisstijl terug komen in het interieur. Werk met transparante en open werkplekken, kantoren of afdelingen. Dit zorgt voor een zekere mate van verbondenheid. 

3. Let op genoeg verlichting bij bureau

Hoeveel licht is er nodig om goed te kunnen werken? In kantoren is de lichtsterkte 500 lux genoeg. Desalniettemin haalt de verlichting in de meeste kantoren maar amper 400 lux. Terwijl beter licht kan zorgen voor een productiviteitswinst van ongeveer één procent. Dat lijkt weinig, maar is heel veel. Investeer daarom in beter licht. Je kan zelf de lichtsterkte meten met een smartphone-app of een lichtmeter. Er bestaan lichtsystemen die de veranderende kleurtemperaturen van het daglicht nabootst dat je werknemers alert houdt. Je kan ook zorgen voor werkplekken bij het raam of je werknemers verplicht een halfuur naar buiten sturen.

4. Zorg ervoor dat bezoek makkelijk naar binnen kan

De deur opendoen: genoeg startende bedrijven hebben niet één persoon die zich toespitst op deze taak. Voor veel werknemers een grote frustratie, want deze afleiding verstoort de workflow. Intercoms die je dagelijks tegenkomt zijn dusdanig inflexibel. Openr maakt het mogelijk dat bezoek aanbelt bij het wireless beltableau waarna je op je mobiel gebeld wordt. Met de Openr-app op je desktop, tablet of mobiel open je vervolgens de deur. Werknemers worden minder lastig gevallen door ondergeschikte zaken én hebben meer tijd over voor hun werkzaamheden die van belang zijn.